SVT, Kunskapskanalen och Anita Sarkeesian

SVT är kända för sin radikala vänsterfeminism och nymarxism, för de är det inte radikalt då de flesta som arbetar för Public Service är vänstermänniskor som tror på samma teorier och därför ser det som norm. Men majoriteten av Sveriges befolkning är inte miljöpartister, och därför är det en norm som många inte delar och kan därför lättare se när opartiskheten blir partisk.

I går visade Kunskapskanalen en kort dokumentärfilm “Om näthat”, i beskrivningen står det “Hon blir hotad, förlöjligad och trakasserad, bara för att hon är en kvinna som kritiserar och analyserar dataspel. Anita Sarkeesian är mediekritiker på Feminist Frequency. Här berättar hon om hoten mot henne på grund av hennes arbete.”.

Kunskapskanalen och Anita Sarkeesian
Kunskapskanalen och Anita Sarkeesian

Det finns många människor som kritiserar spel och är kvinnor utan att bli hatade, det speciella med Anita Sarkeesian är att hon är en vänsterfeminist och kritiserar allt som har med män att göra inom spelkulturen. Hon kritiserar inte spel, hon kritiserar hur olika kön och etniciteter representeras i spel och förespråkar självcensur.

En människa som inte delar vänsterns världsbild om att feminism och identitetspolitik är lösningen på alla problem förstår att Anita inte blir hatad bara för att hon är en kvinna. Men för en vänsterfeminist som tror att alla kvinnor är feminister eller är könsförrädare kan det lätt tolkas som “kvinnohat”.

Här är några anledningar till att Anita Sarkeesian blir kritiserad och hatad:

  • Hon förespråkar självcensur, gamers är uppväxta med frihet och hatar alla försök till att kontrollera vad och hur de spelar sina spel.
  • Hon hatar män som grupp i sina videoklipp och på sociala medier, män är också de som är gamers (spelar “core games” i många timmar varje dag) eftersom män är mer tävlingsinriktade av natur. Så hon ständigt förolämpar en majoritet. Det finns många kvinnor som spelar spel, lika många eller fler än män, men de är inte gamers som spenderar många timmar varje dag på sina spel. Kvinnor gillar andra genrer och spenderar mindre tid på sina spel.
  • Hon vägrar förstå att det ska kunna finnas underhållning för bara män på en marknad där män dominerar många genrer.
  • Hon anklagas för att leka offer för uppmärksamhet och pengar, är ingen gamer och gör allt detta bara för att politisera kultur.
  • Hon anklagas för extrem “cherry picking” och överdrift i sin analys, väljer bitar som gynnar hennes agenda.

Det finns många fler anledningar, men här är några som motbevisar “bara för att hon är en kvinna”.

Det finns de som säger att det borde finnas fler kvinnliga spelbara karaktärer, och de flesta håller med! Men det många inte håller med om är att alla spel ska representera alla, och alltid ska ha spelbara kvinnliga karaktärer och starka självständiga såna. Gamers är uppväxta med mångfald genom alla internetspel där människor från hela världen spelar med varandra, det är inte därför hon får så mycket hat.

Många är även rädda för att inte få spela sina favoritspel om stora spelbolag väljer att försvara sina varumärken från negativ kritik och alla genusdebatter, som i fallet med Dead or Alive Xtreme som bara kommer att säljas i Asien.