När en borgerlig debattör försvarar socialdemokraternas politik

I gårdagens Aktuellt hände det jag aldrig tidigare sett, en borgerlig debattör stod där live och försvarade socialdemokraternas politik. Debattören var Ivar Apri och han försvarade beslutet att ta mer från biståndspengarna för att finansiera flyktingmottagningen.

Ivar Apri försvarar socialdemokraternas biståndspolitik i Aktuellt på SVT
Ivar Apri försvarar socialdemokraternas biståndspolitik i Aktuellt på SVT

Programledare sa i början att ingen från Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade möjligheten att komma, vilket är konstigt med tanke på att det är deras politik och biståndspolitiken är het just nu.

Men 22:30 spreds den här skärmdumpen på sociala medier, en Tweet Annika Strandhäll skickade.

Smartaste bästa tjejgänget
“Smartaste bästa tjejgänget”

Strax efter kommenterade Ivar Apri det med:

Regeringen ägnar sig alltså åt team building i stället för att vara med i Aktuellt och försvara sin politik. Okej.

“Ingen från regeringen kunde tyvärr närvara i Aktuellt pga upptagna på middag med ‘smartaste bästa tjejgänget’!”

Nu är det viktigt att veta att debatten i Aktuellt sändes någon gång mellan 21:10 och 21:25, alltså ca. 1 timme innan bilden togs. Men det är lätt att se hur illa det ser ut, inte så troligt att ingen av dem hade tid för debatt men alla hade tid för en tjejträff bara en timme efter. Att vägra debatt har varit en strategi att undvika kritik i ett antal år nu, och det här är kanske det bästa beviset vi har på det.

Uppdatering: Regeringen består i första hand av Miljöpartiet och Socialdemokraterna, så Miljöpartiet är lika ansvariga för biståndspolitiken som Socialdemokraterna. Biståndsministern Isabella Lövin är dessutom från Miljöpartiet.